Logboek van Alfy haar laatste 7 maanden

Op 25 juni 2002 heeft Alfy last gekregen van een ontstoken oog. Hiervoor is een behandeling voorgeschreven met een zalfje dat na en week goed resultaat gaf. 's Morgens op 1 juli zag ik tot mijn grote schrik dat de klieren in de nek heel erg waren opgezet, dezelfde ochtend zijn we met Alfy naar de Dierenkliniek Brouwhuis gegaan. Daar kreeg Alfy een spuit en medicijnen. Na anderhalve week trokken de klieren weer wat bij en na de kuur was er geen vuiltje aan de lucht. Tot zondag 21 juli, toen was het weer helemaal mis met Alfy, ze had weer koorts en de klieren waren weer opgezet. Gelukkig konden we die zondagochtend terecht bij de dierenarts, Jan-Willem van den Bosch in Brouwhuis. Daar werd Alfy grondig onderzocht en kreeg een spuit. De koorts zakte helemaal weg en maandag zaten we weer met Alfy in de kliniek waar de dierenarts, Bruno Ballieu bloed heeft afgenomen en een punctie van de klieren. Woensdag kregen we het slechte nieuws dat Alfy aan maligne lymfoon (lymfeklierkanker) lijdt. De vooruitzichten waren dramatisch. Alfy is 12 en als bastaard zijnde is dat niet echt oud. Jan-Willem, de dierenarts, in Brouwhuis heeft contact gezocht met een specialist in Terneuzen, Dierenkliniek de Ottenhorst. De toestand van Alfy werd daar bekeken, en woensdagavond werd me door de specialist, Johan de Vos, verteld dat Alfy grote kans maakt op genezing, maar kan logischerwijs geen garantiegeven. Uiteraard moet wel de kwaliteit van het leven garant staan. De procedure is nu dat Alfy een chemotherapie krijgt in de vorm van tabletten en infuus. De 1ste twee behandeling krijgt Alfy een spuit met een enzym,asparigibnase, die een groot deel van de kwaadaardige cellen moet vernietigen. Daarna volgt er een traject van een jaar waar Alfy intensief behandeld wordt. Eventuele bijwerkingen worden mbv medicijnen onderdrukt. Uiteraard kan er met deze behandeling geen g arantie gegeven worden, maar er bestaat een redelijke kans op volledige genezing.

Vrijdag, 26 juli, gaan we met Alfy naar Terneuzen om daar Alfy de eerste behandeling te laten geven. Verdere behandelingen wordt in Dierenkliniek Brouwhuis gedaan. Een korte beschrijving van de werkwijze is ook te vinden op de website van Dierenkliniek de Ottenhorst.

Op Zondag 28 juli ging ik alle klieren controleren die waren opgezet en voor het oog en gevoel waren deze verdwenen.Alfy loopt weer normaal, nadat artrose in haar rechtervoorpootje was geconsteerd. Dit alles na een bezoek van afgelopen vrijdag in Terneuzen bij Johan de Vos waar Alfy grondig onderzocht was en waarbij bloed en wat puncties zijn genomen. Alfy heeft haar 1ste enzym prik (aspariginase) gehad die nu al een postieve werking heeft gehad. De uitslagen van het bloedonderzoek en puncties van de klieren en een bultje bij Alfy zijn binnen. Johan de Vos heeft vastgesteld dat Alfy lijdt aan een lichte vorm van maligne lymfoon. Deze is goed te behandelen met goede vooruitzichten.Aankomende vrijdag (2/8) krijgt Alfy haar 2de aspariginase prik. Momenteel is Alfy weer levendig, doet weer alles en eet weer alles.

Vrijdag 2 augustus, heeft Jan-Willem de 2de aspariginase prik gegeven en is daarmee een begin gezet van een traject om Alfy weer helemaal gezond te krijgen. De behandeling van Alfy kan plaatsvinden in Dierenkliniek Brouwhuis, waarwij wel blij mee zijn. Over ruim een week krijgt Alfy haar eerste infuus. Alfy is nu weer helemaal de oude, ze loopt weer achter tennisbalen aan, laat van zich horen als de voordeurbel gaat enlaat zich ook weer als vanouds gelden als ze andere honden ontmoet. Maar Alfy heeft nog een lange weg te gaan om volledig te genezen van deze gemene ziekte, waarbij uiteraard wel de kwaliteit van het leven bovenaan staat. Zoals al eerder vermeldt kunnen er geen garanties gegeven worden, dus we hopen er het beste van.

Op maandag 12 augustus heeft Alfy haar 1ste chemokuur (infuus) gehad. In het begin werkte Alfy niet echt mee,maar uiteindelijk kwam ze een beetje tot rust, zodat ze de juiste medicatie (infuus + injectue vincristine) binnenkreeg. De eventuele bijwerkingen die er zouden kunnen zijn, zoals braken en diarree zijn tot vandaag (14-8-02) uitgebleven. Sterker nog, Alfy is bijzonder levendig. En dan te bedenken dat ze het afgelopen weekend heeft veel last had van haar rechter voorpootje, waar ze artrose heeft, waardoor ze het hele weekend op 3 pootjes gelopen. Vanaf maandag, na het infuus, loopt ze weer op 4 poten als nooit tevoren alsof er geen vuiltje aan de lucht is.Tot nu toe heeft deze chemokuur een positief effect gehad. Volgende week wordt er begonnen met tabletten en dan op 26 augustus staat de 2de chemokuur dmv een infuus op de agenda.

Het is vandaag donderdag 22 augustus (10.00 uur), 2 dagen nadat Alfy 2x daags voor 2 dagen haar chemotabletten Endoxan heeft ingenomen. Momenteel heeft Alfy al 4 dagen op rij moeten braken en eet niets, behalve dat ze gisterenmiddag en -avond een beetje vanille-vla naar binnen kreeg, tja je moet wat. Alle voedsel waar ze vorige week bijna boven op je zat, laat ze nu links liggen. Gisteren en vandaag is het braken wel minder en hevig. Koorts heeft ze ook niet en oogt nog redelijk levendig.Vanochtend heeft ze nog een hond van zich afgeblaft , dus dat zit wel snor, ze laat niet over zich lopen. Nu maar hopen, dat ze zich weer wat beter gaat voelen en gaat eten.

Vrijdag, 23 augustus (10.00 uur) Sinds gisterenmiddag heeft Alfy een klein beetje eten binnengekregen en binnengehouden. Het gaat om een klein stukje Rodi worst. Al snel was Alfy deze worst zat en vond filet americain toch wel beter smaken. Daarnaast was kaas ook wel smakelijk. Intussen heeft ze een nieuw medicijn gekregen (sucralfatte suspensie), om haar maagwanden te versterken. Nu hopen we dat ze weer wat regelmatiger gaat eten, dus daar is het wachten op.Vandaag gaan we een lang weekend naar Zeeland, misschien dat de zeelucht goed doet voor Alfy, zodat ze maandag weer haar infuus kan krijgen.

Maandag, 26 augustus: Het afgelopen weekend is Alfy opgeknapt, ze eet weer normaal, loopt achter tennisballen aan en liep zomaar de zee in tijdens ons weekendje weg in Zeeland. Vandaag krijgt Alfy een infuus met een injectie vincristine. Omdat Alfy de vorige keer zo onrustig was, heeft ze een uur voor het aanbrengen van het infuus, vetranquil gekregen.Een pilletje waardoor ze wat rustiger zou worden. Nou dit middel werkte al vrij snel, na 5 minuten kon Alfy niet meer staan.Het aanbrengen van het infuus ging met groot gemak. Nu is het 10 uur later, en nog steeds is Alfy duf agv de vetranquil.Er is weinig beweging in Alfy te krijgen. Blijkbaar heeft deze medicijn een groter effect dan we ons zouden konden bedenken. Bij het volgende infuus, volgende week maandag, zal een halve dosering van wat ze vandaag heeft gekregen aan vetranquil wel volstaan. Het is nu zorg dat Alfy weer tot haar positieven komt.

Vandaag, dinsdag 27 augustus, is Alfy weer de oude. Ze is herstelt van de vetranquil, eet en drinkt normaal..is weer speels en waaks. Tot nu toe heeft ze geen bijwerkingen van de vincristine. Vanavond kan ze de paarden op de manege gaan 'lastig' vallen. Volgende week maandag mogen we de afstand Beesel-Helmond/Brouwhuis overbruggen om Alfy in de dierenkliniek Brouwhuis het infuus aan te brengen, waarbij ze een injectie doxorubicin krijgt.

Maandag, 2 september: Vandaag zou Alfy haar volgende chemokuur krijgen, maar daar Alfy de afgelopen dagen heel veel last heeft gekregen van haar rechter voorpootje is de kuur een paar dagen uitgesteld. Zo'n kuur neemt de weerstand af in het lichaam en dat is niet bevoorderlijk voor een infectie. De wondjes op haar pootje zijn onstaan doordat Alfy er veel aan gelikt heeft. Vanochtend zag het bij de dierenarts niet florisant uit. Nu krijgt Alfy een anti-biotica in de hoop dat haar pootje weer geneest. De dierenarts gaat ervan uit dat het waarschijnlijk om een bacteriele infectie gaat. Als het pootje binnen 24 uur beter uitziet dan kan de chemokuur alsnog deze week plaatsvinden.

Vrijdag 6 september: Gisteren heeft Alfy haar chemokuur gehad. De kuur duurde 20 minuten. In die tijd moest Alfy zich rustig houden. Dat was redelijk goed gelukt. Verder gaat het nu al stukken beter met haar rechter voorpootje, waar (waarschijnlijk) sprake is geweest van een infectie. Tot nu toe heeft Alfy nog niet gebraakt en is ze super actief.Het is vandaag, vrijdag 13 september, ruim een week geleden dat Alfy een zware chemokuur (Doxorubicin) heeft gehad. Ze heeft deze chemokuur goed doorstaan en geen last gehad van bijwerkingen. Er wordt weer flink geblaft en ondanks haar wondje op haar pootje, wordt er weer stevig gelopen in de bossen en rondgehuppeld op de manege in Swalmen. Aankomende woensdag, 18 september, krijgt Alfy haar volgende chemokuur weer.

Zondag 22 september. Na de chemokuur van afgelopen woensdag is alles goed verlopen. Alfy functioneert normaal en is zo goed als weer de oude.De genezing van haar pootje gaat de goede kant uit. We zitten nu al bijna op 11 weken na de eerste behandeling en ik mag wel zeggen dat de kuur aanslaat. Gisteren, 30 september heeft Alfy een chemokuur gehad met een injectie vincristine. Omdat Alfy in het weekend plots heel veel last heeft gekregen van een opgekomen onsteking of infectie aan haar rechter voorpootje was ze niet zo gemakkelijk te behandelen, maar na het toedienen van dormitor ging het wel beter, al heeft ze de boel wel voor de gek gehouden, door te doen alsof ze suf was. In de behandelkamer werd er weer strijd geleverd, maar na een minuutje was het verzet gebroken. De dierenarts (Bruno) heeft haar voorpootje behandeld, en Alfy krijgt nu een keer van 10 dagen van anit-biotica. Nog voordat Alfy thuis was liep ze alweer op 4 poten het huis binnen. Nu is het zaak om het pootje schoon te houden en dat deze weer snel geneest. De volgende kuur staat alweer voor de komende maandag op het programma.

13 oktober 2002 Vorige week maandag heeft Alfy haar (zoveelste) chemokuur gehad, dit keer een sessie van 20 minuten met als injectie de doxorubicin. Om Alfy helemaal tot rust te krijgen, heeft ze wat meer dormitor gekregen dan de vorige keer en met succes. Verder is de ontsteking aan het rechtervoorpootje netjes genezen. Tot op heden functioneert Alfy normaal, eet veel,blaft naar hartelust. Deze week heeft Alfy een week rust, geen chemokuur. Die staat weer gepland in de week van 21 oktober.

Op 22 oktober heeft Alfy geen chemokuur gehad middels een injectie, maar de endoxan pillen die ze 2 dagen moet slikken. De vorige keer is dat helemaal verkeerd gegaan, toen heeft Alfy veel moeten braken en at niets meer. het was ook de vraag of dat door de pillen kwam of door een toevallige aanwezige virus(je) dat rondwaarde in Alfy. Momenteel heeft Alfy 2 dagen deze pillen geslikt en geen vuiltje aan de lucht. Ze is wel weer superactief geworden, maar dat zal wel door de medicijnen komen. Verder gaat het in het algemeen goed met Alfy, haar rechtvoorpootje is redelijk onder controle al moeten we er wel op toezien dat ze niet spontaan hard gaat lopen. Komende zondag, 27 oktober , wordt Alfy 13 jaar. Dankzij de inzet van de dierenartsen in Helmond en Terneuzen heeft Alfy deze leeftijd gehaald en zal hopelijk zo nog wat jaartjes bij kunnen gaan tellen, ondanks de ziekte waar ze aan lijdt. De eerst kritische fase is Alfy goed doorgekomen, dus we hebben goede hoop dat alles zo positief doorzet.

Vandaag 2 november zijn we een paar dagen verder nadat Alfy een slecht moment heeft gekend. Agv de chemokuur en de medicijnen die ze heeft gehad , is Alfy wat ziek geworden. Ze werd syf en wilde niet of nauwelijks eten. We zijnmeteen naar de dierenkliniek gegaan waar Alfy een halvedag is opgenomen. Daar werd ze aan het infuus gelegd, waarmee ze anti-biotica kreeg. 's Avonds mocht ik Alfy weer halen en na een paar dagen van wat afwezigheid is Alfy weer de oude. Ze eet weer en is alert. Dit soort dingen kunnen gebeuren, blijkbaar heeft Alfy een tekort aan rode bloedlichaampjes.

Vandaag 8 november, is het de dag dat we afscheid van Alfy hebben moeten nemen. De afgelopen dagen ging ze hard achteruit en de kwaliteit van het leven was niet meer zoals die moest zijn en dan moet je voor Alfy de juiste beslissing nemen, hoe hard en moeilijk die ook is. Na 13 jaar moet ik afscheid nemen van mijn maatje. Vol goede moed en met goed resultaat hebben we Alfy chemokuur laten geven om de ziekte lymfeklier kanker te bestrijden.Dit is met behulp van de dierenarts in Terneuzen en de dierenkliniek in Brouwhuis met al haar dierenartsen en assistenten goed gelukt, ze heeft deze tijd goed doorstaan en was weer volop in het leven, ondanks wat kleine tegenslagen die er waren. Maar deze keer was het Alfy te veel, ze vertoonde vreemd gedrag, braakte veel en was voor ons gevoel de afgelopen dagen al afscheid aan het nemen. Ze is niet ziek geworden agv de chemokuren die ze heeft gehad. Waarschijnlijk heeft deze ziekte haar hersenen aangetast. Dit zullen we nooit echt weten, maar wel dat de afgelopen dagen niet de Alfy aanwezig was zoals we die kennen. Daarbij ging de gezondheid sterk achteruit. Nu is Alfy beter af en ze heeft goede strijd geleverd en weinig pijn geleden, ze heeft een goed en perfect leven gehad. Ik kom haar wel weer een keer tegen...somewhere someplace.

 

In twee uitgavens van het wijkblad De Corridor van de wijk Brouwhuis staan de verhalen in over Alfy onder de kop Zomaar een dag in Dierenkliniek "Brouwhuis" Klik hier om de artikels te lezen